COFCO Demonstration Center, Beijing

Het COFCO demonstratiecentrum in Beijing ligt bij de ingang van de Eco Valley. Het centrum wil de nieuwste technologieën laten zien op het gebied van duurzaam verbouwen van groenten, fruit en bloemen. Bij COFCO komen tuinbouw, ecologie en recreatie samen. In het centrum kunnen bezoekers het gehele jaar door genieten van de productie en smaak van vers voedsel en bloemen.

Het is een trots gebouw; een transparante sculptuur van staal en glas, gebaseerd op een standaard kas. De hoofdentree en watertuin vormen het hoge, ruime hart ervan. Vanuit de centrale hal gaat het gebouw over in de lager gelegen tuinbouw- en recreatiezones. In een kruisvormige structuur van middelhoge ruimtes huist het theater in de recreatiezone en de bijzondere groentetuin in de tuinbouwzone. De top van het gebouw wordt bekroond met een rij slanke windturbines.

Lees meer

Het gebouw is verdeeld in verschillende ruimtes met een specifiek landschappelijk thema. De route, die is geïnspireerd op een Chinese knoop, is zo ontworpen dat zowel lange als korte wandelingen gemaakt kunnen worden. In de centrale hal ligt de watertuin met een centraal plein. Verder zijn er een bloemenplantage, een bloementuin waar de heuvels en plafonds bedekt zijn met bloemen, twee verschillende restaurants, een theater, een pluktuin, een groentetuin, een high-tech demonstratie-zone en een winkel. De speelplekken voor kinderen, geïnspireerd op de hangende bloemen en groenten, zijn echte fantasiewerelden met hangende objecten in felle kleuren.

Door het speciaal ontworpen klimaatsysteem van lokale verwarming, koeling en vochtigheid beleven bezoekers verschillende klimaatzones tijdens de route door het gebouw. Het regenwater wordt verzameld en gebruikt voor irrigatie en koeling. Ongeveer 50% van de watervraag wordt gedekt door het regenwatersysteem. Het verzamelde regenwater wordt opgeslagen onder het restaurant. In de zomer slaat men warmte op, terwijl koude uit de grond wordt gebruikt om het gebouw te koelen. In de winter wordt de warmte weer gebruikt om het gebouw te verwarmen. Het gebouw is zo energieneutraal mogelijk ontworpen. Driedubbele isolatiepanelen minimaliseren ’s nachts het warmteverlies en de muren absorberen zonnewarmte waardoor het gebouw verwarmd kan worden. Een innovatief ventilatiesysteem minimaliseert de energiebehoefte en oogst energie uit de geventileerde lucht. Zowel op de dakdelen die op het zuiden georiënteerd zijn als op de daken van de parkeerplaatsen kunnen zonnepanelen worden geïnstalleerd. De totale potentiële energieproductie is 2 miljoen kWh.

Project
COFCO Demonstration Center, Beijing

Jaar
2013

Opdrachtgever
COFCO

Samenwerking
Atelier Loos van Vliet, Van Bergen Kolpa Architecten and Wageningen University

Locatie
Beijing, China