Centrumplein Emmen

De dierentuin van Emmen werd verplaatst naar een locatie net buiten het centrum. Het nieuwe entreegebouw van de dierentuin werd gecombineerd met een nieuw theater; het voorplein getransformeerd naar een nieuw stadsplein. Het plein dient nu als functionele en aantrekkelijke openbare ruimte voor bestaande gebouwen eromheen, zoals het gemeentehuis en de winkelplint, en vervult daarmee een belangrijke centrumfunctie in de stad Emmen . Zowel de parkeervoorziening als de Hondsrugweg werden ondergronds geplaatst, waardoor een plangebied van 2,3 ha vrijkwam ter inrichting als openbare ruimte. Randvoorwaarden voor het ontwerp waren een evenemententerrein gekoppeld aan het nieuwe entreegebouw/theater, veel groen en een waterelement. De bewoners van Emmen hadden aangegeven dat zij behoefte hadden aan op een opdeling van het plein in meerdere ruimtes. Men wilde er spelen en bewegen, spektakel maar ook rust, romantiek maar ook belevenis. Het nieuwe plein moest een groene en levendige plek worden, een kloppend hart voor de stad.

Lees meer

De inspiratie voor het ontwerp van het plein was de vlinder: het symbool van de stad Emmen, biodiversiteit en de schakel tussen de stad en de dierentuin. Het patroon op de vleugel van de vlinder diende als inspiratie om te komen tot een sierlijk bestratingspatroon dat een rustige, maar dynamische basis geeft aan het gehele plein van gevel tot gevel.

Aan deze basis werd de contour van een binnenplein toegevoegd om functionele buitenruimtes mogelijk te maken langs de plinten en een intiemere sfeer te creëren in het midden. Aan de linkerbovenzijde van het plein, naast het entreegebouw, grenst een prachtig oud bos. Dit benadrukt  een lange zichtlijn naar het achterliggende landschap. Ter referentie aan deze landschappelijke verbinding werd hier het binnenplein verhoogd tot een rijk met vlinderbloemen en bomen gevuld beplantingsvak, terwijl de tegenoverliggende zijde van het binnenplein, tegenover het nieuwe entreegebouw, een verdiept waterelement kreeg. De randen van zowel het verhoogde als het verlaagde element werden geaccentueerd door brede natuurstenen banden in verschillende hoogtes die veelzijdige zit- en speelelementen vormen. Het creëren van het beplantings- en water element in het binnenplein opende een ongedwongen route vanuit het centrum naar het entreegebouw en biedt het plein twee elementen met een verschillende sfeer en een menselijke maat.

Langs deze belangrijke route situeerden we een nieuw informatiecentrum . Alle materialen, verharding, gras, bloemen en water, werden vormgegeven volgens het vlinderpatroon, waardoor het plein één geheel blijft. De verharding bestaat uit gemarmerde natuursteen in verschillende formaten in een richtingloos verband. Ter referentie aan de zandgronden rondom Emmen varieert de kleur van zandkleurig tot roodbruin. De kleurverschillen binnen de verharding werden bovendien ingezet om het vlinderpatroon zichtbaar te maken. Ook de beplanting met wintergroene dennenbomen verwijst naar de landschappelijke omgeving van Emmen, terwijl bloesembomen in de lente voor spektakel zorgen en een spannend contrast vormen met de dennenbomen.

Het waterelement biedt in de zomer, met fonteinen en koel water, een aantrekkelijke speel- en verblijfsplek dat als voorplein voor het theater eveneens gebruikt kan worden voor evenementen . In de winter kan er ook geschaatst worden. Doordat de vloer van het waterelement afloopt in diepte, wisselt de waterstand ; zo ontstaat een interessant beeld na een regenbui. Het beplantingselement biedt meer intimiteit met kleinere door beplanting omsloten ruimtes en zitplekken. Afhankelijk van de behoeften van de bewoners en bezoekers kunnen deze ruimtes worden ingevuld met bijvoorbeeld een speelplek, skatebaan of ligweide. Langs de winkelplint bevindt zich een lange pergola met groenblijvende kamperfoelie en blauwe regen die in de lente voor een prachtig spektakel zorgt.

Project
Centrumplein Emmen

Jaar
2013

Opdrachtgever
Gemeente Emmen

Samenwerking
Jacqueline van der Kloet, Loos van Vliet

Oppervlakte
2.3 ha

Locatie
Emmen, Nederland